zondag 20 november 2011

Duurzaamheid

'Onze reizen laten geen sporen achter', was een van de slagzinnen van Spring-voorganger Knor. Spring neemt duurzaam reizen dan ook heel serieus. Zo voldoen alle reizen van Spring aan de maximale vakantie-voetafdruk van 90 m2 per dag. Ook door een beetje verantwoord te eten kun je bijdragen aan een duurzame reis. Hieronder staan wat tips en trucs.
  • Of je nu gedeelte biologisch te kopen, zeker als je bij je inkopen let op seizoensproducten en aanbiedingen. voor een weekendje kookt of boodschappen doet in een rustiek Frans bergdorpje: koken met lokale groenten en seizoensgroenten is altijd beter voor het milieu. Waarom zouden je appels uit Nieuw-Zeeland moeten komen of maanden in een koelcel moeten liggen? Bovendien zijn deze producten vaak verser, lekkerder en gunstig geprijst.
  • Let op verpakkingsmateriaal. Natuurlijk laten we nooit wat slingeren, maar die dure ziplock-zakjes kun je prima afwassen en hergebruiken.
  • Vegetarisch eten is beter dan vlees eten. Om een kilo koe te produceren is ontzettend veel plantaardig voedsel nodig, terwijl wij dat zelf ook kunnen verteren. Bij Spring wordt doorgaans vegetarisch gekookt, omdat we vrij veel vegetarische deelnemers trekken. Toch zin in vlees? Kies dan niet voor de kiloknaller, maar voor iets diervriendelijker geproduceerd vlees.
  • Kook genoeg, maar niet teveel. Eten weggooien is jammer van de moeite, het geld en de voedingsstoffen die in de vuilnisbak verdwijnen. Overgebleven producten kun je na afloop van de tocht meegeven aan deelnemers of bewaren voor een volgende tocht.
  • Het budget van Spring is niet heel krap. Ook als je verse producten wil inkopen, heb je geld genoeg om duurzaam eten in te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten