vrijdag 13 mei 2016

Bannocks

Op vakantie altijd maar havermout, cruesli of hartkeks eten voor lunch of ontbijt wordt uiteindelijk een beetje saai. Een goed alternatief voor onderweg zijn bannocks: een soort kruising tussen de oliebol en een klein broodje, die je bakt in een koekenpan (of een gewone pan met anti-aanbakfolie, of een deksel met dat folie erin). Het maken van het deeg is ietwat kliederig, zorg dus dat je een goede lepel hebt om mee te roeren.
 
Met de vulling van de bannocks kun je eindeloos variëren: zoet met rozijnen en/of kaneel en/of noten en/of honing en/of suiker, hartig met kaas en/of spek en/of gebakken ui etc. Je kan er ook groente in verwerken die je onderweg vindt, zoals fijngesneden zevenblad of brandnetel. 

NB: als je er eenmaal handigheid in hebt kun je dit snel klaarmaken, maar probeer dit de eerste keer vooral uit als je geen haast hebt.
 



Hier zijn twee varianten:

Rijst Bannocks (voor 2 personen)

Ingrediënten:
  • 1 kopje ongekookte rijst of 2 kopjes gekookte rijst 
  • 5 eetlepel meel
  • 2 eieren (kan ook zonder)
  • 5 eetlepels melkpoeder
  • evt. vulling (is wel het lekkerste, maar hoeft niet. Als je geen vulling hebt, serveer dan met beleg (jam/stroop/kaas oid) voor de smaak)
  • olie of boter
  • koekenpan
Kook de rijst in de dubbele hoeveelheid water.
Meng de gekookte rijst met meel, melkpoeder en de eieren tot een kleverig deeg.
Maak er in je handpalm platte koeken van (dat gaat het beste met natte handen).
Verhit een laagje olie of boter in een koekenpan en bak de rijstkoeken knapperig bruin.
Warm of koud eten met suiker, siroop, jam, etc.

Je kunt dit recept op allerlei manier aanpassen door er b.v. uien, spek of kaneel aan toe te voegen.


Bannocks met alleen bloem (voor 2 personen)

Ingrediënten:
  • 1 kop bloem of meel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • snufje zout
  • vulling (hoeft niet, maar dan heb je wel echt beleg nodig voor de smaak) en/of beleg
Bereiding:

Mix alles en voeg water toe tot het een hele dikke pap wordt (vergelijkbaar met oliebollenbeslag).
Verhit een goede laag olie in de koekenpan.
Schep het deeg met 2 natte lepels in kleine porties (maximaal formaat handpalm en maximaal vingerdik) in de olie en bak aan beide kanten.
De bannocks zijn gaar wanneer het hol klinkt als je er met een lepel op klopt.

Ook deze bannocks kun je op allerlei manieren vullen: gewoon de vulling (in stukjes) door het deeg roeren en bakken maar!

Recept van: Jitske, geleerd op de cursus bushkoken van Extra Survival (http://www.extrasurvival.nl/

5 opmerkingen:

  1. Even deze twee gemaakt en het was top vonden ook de kids, moet wel zeggen dat ik bij de standaard bannocks nog wat rozijn in heb gedaan wegens de smaak, de rijst versie is een persoonlijke smaak niet mijn ding maar toch.
    Tip voor de mensen die onderweg een willen maken meng het in een zakje want dan hou je schonehanden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen dat je de bannocks hebt uitgeprobeerd! Rozijnen klinkt als een lekkere aanvulling!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zag dat ik deze in 2016 voor het laatst heb gemaakt gisteren weer opnieuw gemaakt, blijft geweldig lekker en direct ook een aantal andere recepten opgeschreven. nogmaals super bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed om te horen dat het zo'n succes is, heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen