zaterdag 5 november 2011

Rustdagstoofpot

Op wandelvakanties eet je helaas vaak een groot deel van de tijd gevriesdroogde meuk, zeker als je gaat kamperen. Verse groenten voor een week wegen nou eenmaal veel te veel om mee te sjouwen, vandaar ook dat de meeste recepten op deze site voor een groot deel uit droogvoer bestaan. Het goede nieuws is, dat de meeste wandelreizen ergens een uitgelezen moment bevatten om je gebrek aan vezels, vitamine C en lekker vers eten helemaal goed te maken: de rustdag. Dit recept levert een ruime hoeveelheid voedzame vegetarische stoofpot op, die te bereiden is met het assortiment van de gemiddelde minidorpswinkel in een buitenland en die in afgekoelde vorm ook lekker is voor het ontbijt of de lunch op de volgende dag.

Ingrediënten:

  • 150 gram aardappelen p.p., kun je eventueel vervangen door rijst (maar daar eet je vast al genoeg van onderweg) of peulvruchten, maar aardappelen werken het beste.
  • 1 groente/kruidenbouillonblokje per 2 personen. In de meeste wazige dorpswinkels verkopen ze in elk geval Kub’or van Knorr of iets vergelijkbaars, dat is vegetarisch.
  • 150 tot 200 gram gemengde verse groenten p.p. Gebruik een lekkere mix van wat je ter plaatse kan kopen. Lekker hierin is bijvoorbeeld een combinatie van tomaten (veel, minstens 1 p.p., kun je ook in blik gebruiken maar vers is lekkerder), uien (ongeveer ½ ui p.p.), courgettes (maximaal ½ p.p.) en paprika (1/2 p.p.). Maar je kan ook wortel gebruiken, champignons (al dan niet uit blik), prei, artisjokharten uit blik, en wat je zelf zoal bedenken kan.
  • 50- 75 gram peulvruchten p.p. Gebruik bijvoorbeeld Du Puy-linzen, doperwtjes uit blik of bonen.
  • Flinke scheut rode of witte wijn;
  • 50-75 gram kaas p.p. Gebruik bij voorkeur een soort kaas die smelt in je stoofpot, zoals mozzarella of geitenkaas.
  • Eventueel losse (geraspte) kaas om er overheen te strooien.
  • Peper en zout naar smaak.


Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Breng ze in ruim water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe. Als je Du Puy linzen of rijst gebruikt: voeg deze ook meteen toe. Snijd/schil de andere groenten in volgorde van kooktijd (wat het langste moet koken om gaar te worden het eerste) en voeg ze toe aan de stoofpot. Zorg ervoor dat er ruim genoeg water in de pan blijft zitten zodat niets aanbakt, het kan zijn dat je dus wat toe moet voegen. Als je peulvruchten uit blik gebruikt voeg je deze hierna toe, evenals de wijn. Laat alles koken tot alle ingrediënten goed gaar zijn en roer regelmatig even door. Voeg vervolgens de kaas toe en roer deze goed door de stoofpot, laat even staan tot de kaas gesmolten is. Voeg peper en zout naar smaak toe. Serveer bij voorkeur met wat brood om te dopen en losse geraspte kaas om eroverheen te strooien.

Recept van: Jitske

Geen opmerkingen:

Een reactie posten