donderdag 14 juni 2012

Seitan

Seitan door de bami
Seitan wordt gemaakt van pure gluten. Je kunt het kant-en-klaar in een potje kopen, maar je kunt het ook zelf maken door eindeloos bloem uit te spoelen totdat je de gluten overhoudt. Op reis zijn deze methoden niet zo geschikt, maar glutenpoeder uit je rugzak is dat wel! Je kunt het bijvoorbeeld door de bami of nasi doen, als vleesvervanger.

seitan rolletjes aan de kook
Voor 5 personen:
  • 200 gram glutenpoeder (te koop bij molens en toko's)
  • 50 ml ketjap
  • 50 ml water
  • eventueel een bouillonblokje
  • olie om in te bakken

een doorgesneden rolletje seitan
Meng het glutenpoeder met de ketjap en een klein  beetje water. Kneed het goed, totdat het een elastisch geheel is. Wanneer het te droog is, kun je nog een beetje water toevoegen. Probeer bij het vocht half water en half ketjap te doen, er is niet zoveel vocht nodig. Wanneer je te veel ketjap toevoegt, brandt de seitan aan. Wees hier dus zuinig mee. Breng ondertussen in een grote pan water (of beter: bouillon) aan de kook.
gebakken stukjes seitan
Maak, voorzover dat gaat, rolletjes/worstjes van de seitan. Het deeg is lastig vormbaar. Kook ze een paar minuten, totdat ze gaar zijn. Om te controleren of ze al goed zijn, kun je een van de worstjes uit de pan halen en even doormidden snijden (en proeven). Wanneer het niet meer naar deeg smaakt, is het goed.
Laat de seitan afkoelen en (vooral) heel goed uitlekken. Ze moeten zo droog mogelijk zijn. Snijd de seitan dan in kleine stukjes. 
Verhit de olie in een koekenpan, en bak de stukjes seitan. Daarna kun je het door de rest van je maaltijd mengen. Eet smakelijk!

Recept van: Aukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten