zondag 7 juli 2024

Stoofschotel met champignons en Peas Makers

Dit is een lekkere stoofschotel, rijk gevuld met gedroogde paddenstoelen en de lichtgewicht vleesvervanger ' Peas Maker'.

Voor 10 personen:

Ingrediƫnten:
  • 3 zakjes Knorr-saus 'Hollandse gehaktschotel' ( dat is een vegan mix)
  • 1 zakje chili con carne mix. Dit maakt het wat kruidiger dan 4 dezelfde andere zakjes saus)
  • 120 gram gedroogde champignons (droog gewicht). 
  • 220 gram Peas Makers
  • Basmati rijst

Gedroogde paddenstoelen
Wij hebben de paddenstoelen zelf gedroogd in de voedseldroger. Je kunt ze ook goed zelf drogen in de oven op een lage stand. Of kijk eens bij de toko, daar is een uitgebreid assortiment aan gedroogde paddenstoelen. Als je bij de gewone supermarkt 120 gram gedroogde paddenstoelen koopt, wordt het een hele dure maaltijd. 

Peas Makers
Dit is een nieuwe vleesvervanger, op basis van gele erwten en tuinbonen. Het is lichtgewicht, dus een goede aanvulling op je rugzak-maaltijden. Je kunt ze op twee manieren bereiden: wellen in gekookt water, of meekoken in de saus. Beiden hebben voor- en nadelen:
  • Wellen in gekookt water geeft minder smaak aan je Peas Makers, maar het bespaart je brandstof en tijd.
  • Meekoken in de saus geeft veel meer smaak aan de Peas Makers, maar het duurt wat langer voordat je maaltijd klaar is. 
Wij kozen voor de tweede methode, omdat dat veel lekkerder is. En lekker eten is belangrijk op trektocht. Als het slecht weer is en/of je op brandstof-rantsoen-zit, kun je de eerste methode kiezen. 

Recept
Zet de champignons bijtijds in de week, zodat ze zacht worden. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik de hooikist-methode om brandstof te besparen. 
Breng de champignons aan de kook. Voeg de sausmix toe. Voeg water toe tot de op de saus-verpakking aangegeven hoeveelheid water. Roer ook de Peas Makers door de saus. Voeg wat extra water toe, zodat de Peas Makers ook water kunnen opnemen (zie voor de hoeveelheid water de verpakking van de Peas Makers). Kook de saus door tot de paddenstoelen ende stukjes lekker zacht zijn maar niet "soppig".

Serveer de rijst met de saus. Eet smakelijk!




Recept van: Anna

Geen opmerkingen:

Een reactie posten