vrijdag 16 september 2011

Beleg

Van een goede lunch onderweg wordt een wandelaar gelukkig! Beleg wat je meeneemt voor de hartkeks moet lekker zijn, energie geven, niet te snel bederven en is lichtgewicht verpakt. Het is goed om zoet en hartig te combineren. Zoet beleg zorgt voor snelle suikers en hartig beleg zorgt voor de aanvulling van vet, langzame koolhydraten, zout, vitamines en mineralen. Hieronder verschillende ideeën voor het beleg van de keks, natuurlijk ook lekker op brood. Deze blog biedt je inspiratie voor verschillende soorten beleg, maar uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden dan hier staan beschreven


Hartig Beleg
  • Tonijn, verkrijgbaar in kleine blikjes of zakjes (in diverse smaken);
  • Visvrije tonijn, verkrijgbaar in zakjes;
  • Ansjovis, verkrijgbaar in kleine blikjes;
  • Sardientjes, verkrijgbaar in kleine blikjes;
  • Geitenkaas of geitenkaas met honing, verkrijgbaar in verschillende formaten verpakking in de koeling (let op bij warm weer), soms ook in plakken te koop;
  • pindakaas in een plastic pot
  • Smeerkaas, naturel of bijvoorbeeld met sambal (let op bij warm weer). Verkrijgbaar in kuipjes maar ook in tubes.
  • Leverpastei, verkrijgbaar in kleine blikjes;
  • Gedroogde worst. Een lokale variant smaakt natuurlijk altijd lekkerder.
  • Vega paté (let op bij warm weer);
  • Oude kaas, plakken of een stuk kaas;
  • Tartex, vegetarisch hard broodbeleg verkrijgbaar in verschillende smaken (bij biologische supermarkten). Verkrijgbaar in kleine blikjes en in tubes.

Zoet broodbeleg

  • Pindakaas. Een lekker voedzaam beleg. Die van het merk Skippy zitten in een handige plastic lekvrije pot. Deze is ook goed her te gebruiken voor chocoladepasta of appelstroop.
  • Chocoladepasta, verkrijgbaar in eenpersoons portieverpakkingen. Of zelf overdoen in een handige lekvrije pot. Let op, bij winterse tochten wordt de pasta hard en moeilijk tot niet smeerbaar.
  • Honing, let erop dat de dop goed sluit. Ook lekker door de thee of havermout.
  • Jam, verkrijgbaar in eenpersoon portieverpakkingen. Of zelf overdoen in een handige lekvrije pot.
  • Kokosbrood, verkrijgbaar in pakken met losse plakjes. Biologisch kokosbrood bevat geen gelatine en is dus vegetarisch.
  • Matinettes (chocolade), verkrijgbaar in plakken;
  • Appelstroop, let erop dat de pot goed sluit;
  • Speculoospasta;
  • Dadelstroop;
  • Cashewnotenpasta;
  • Tahin.

Algemene tips


  • Spaar waterdichte plastic potjes voor hergebruik;
  • Zorg dat je beleg in een plastic verpakking zit verpakt. Als je een aantal potjes op voorraad hebt, kun je deze vullen met beleg uit een glazen pot. Een glazen verpakking weegt onnodig veel en je loopt het risico dat deze kapot gaat;
  • Hoe minder calorieën er in je basis zitten (hartkeks & crackers), des te meer beleg gebruik je om toch voldoende calorieën te eten.

Tartex


Tekst door: Jessie, Frans en Marloes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten