- Brood, natuurlijk. Let bij het aanschaffen daarvan als het kan op de houdbaarheid en hoe het eruit zal zien nadat het uit je rugzak komt. Zwaar brood is meestal langer houdbaar en plet minder dan brood wat minder weegt - dat bestaat immers voor een groter deel uit lucht. Zuurdesembrood kan je langer bewaren en kan beter tegen je rugzak dan brood o.b.v. gist. Bruin brood vult beter dan wit brood. Roggebrood blijft langer goed dan tarwebrood. Het ideale trekkingbrood is dus zwaar zuurdesembrood o.b.v. een deel rogge of spelt, en niet alleen tarwe. Dat kun je bij veel bakkers met een biologisch assortiment (bijvoorbeeld Het Stoepje, op bijna elke grote markt in Nederland) krijgen. Of zelf bakken in de broodmachine natuurlijk!
- Wraps of pita's: een goed alternatief voor brood en hartkeks zijn instant tortillawraps of pitabroodjes. De pitabroodjes moeten meestal nog even afgebakken worden, dat kan in de koekenpan op de brander. De meeste supermarkten verkopen instantwraps waar je verder niets meer aan hoeft te doen, maar die goed bewaren in een rugzak doordat ze vacuum verpakt zijn. Wraps en pita's zijn het lekkerst als je wat meer vulling hebt dan alleen smeerbaar beleg. Neem bijvoorbeeld een komkommer en een avocado mee, of andere groenten om klein te snijden.
- Noedels: de meeste mensen hebben aan een flinke hoeveelheid instant noedels ook genoeg qua lunch, en kunnen dan de rest van de dag op tussendoortjes verder. Daar zijn doorgaans wel zeker 2 pakjes noedels voor vereist, een beetje hiker vult zijn holle kies met dat enkele pakje.
- Aardappelpuree met vulling: een ander alternatief is aardappelpuree met opleuk, zoals gedroogde groenten, een flinke hand noten, een soepje voor de toegevoegde smaak en geraspte/klein gesneden/instant kaas of stukjes worst. Reken op minstens 1 zakje puree de man, waarschijnlijk iets meer als je grote, hongerige mensen in je groep hebt. Aardappelpuree heeft 1 groot nadeel: het verteert vrij snel. Het verdient dus de aanbeveling het flink op te leuken met zaken die a) voedzaam zijn en b) langzamer verteren - vandaar de gesuggereerde noten, kaas en worst in het voorgaande.
- Volkoren crackers of rogge crackers. Deze zijn vaak ook erg voedzaam en bevatten meer vezels en eiwitten. Let erop dat je crackers niet te snel breken in je rugzak. Voorbeelden van geschikte crackers zijn: thin crisps (Lidl) en Bolletje ontbijtcrackers (bij meerdere supermarkten verkrijgbaar).
Denk aan de volgende kenmerken bij het uitzoeken van crackers:
- Energiedichtheid (meer dan 400 kcal per 100 gram);
- Hoeveelheid (advies: minimaal 100 gram per lunch);
- Volume. - Ga je een paar dagen op pad en is het niet te warm? Dan kan je zelf ook een trailbrood bakken. Succesvolle recepten zijn:
- Volkoren bananenbrood met dadels recept
- Volkoren mueslibrood met gedroogd fruit
Beetje roomboter mee en smullen maar!
donderdag 1 mei 2014
Lunch, voor als je niet van hartkeks houdt...
Hartkeks zijn ideaal trekkingvoer, want licht, voedzaam en eeuwig houdbaar - vandaar dat de meeste legers ze ook in het standaard maaltijdenpakket hebben zitten. Maar niet iedereen is even dol op hartkeks. En niet in alle gebieden zijn die gemakkelijk te krijgen - en er zijn bovendien ook grenzen aan wat je vanuit Nederland allemaal kan en wil meenemen. Daarom hier een aantal alternatieven voor het lunchen met hartkeks en beleg.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten