Handige ingrediënten

Waar hebben we het over en waar koop je het? Dit zijn onze belangrijkste (geheime) ingrediënten.

Balsamicoazijn
In plaats van je ingrediënten urenlang in de rode wijn te laten sudderen, kun je een klein scheutje balsamico azijn toevoegen voor een soortgelijk effect.

Bouillonblokjes:
Voor soep of saus of als smaakmaker door couscous.  

Brinta
Er is lekkere pap van te maken, maar het vult voor een stevige wandeling minder goed dan havermout. Wel leuk voor de afwisseling, of voor mensen die echt niet van havermout houden.

Couscous:
Graankorreltjes die in weinig tijd en met weinig gewicht de basis voor een maaltijd vormen. Te vinden in de supermarkt, maar goedkoper bij Mediterraanse winkels.

Gedroogde aubergines:
Te koop bij de Turkse winkel. Net als de gedroogde paprika's in een plastic zak.
Zie recept: Couscous met gedroogde aubergines


Gedroogde bami-groenten
Bij de toko verkrijgbaar in een grote zak. Een mengsel van diverse gedroogde groenten. Niet alleen voor bami, maar ook lekker in/bij stamppot, soep, pasta, rijst, etc.























Gedroogd fruit
Gedroogd, gesuikerd, fruit kun je kopen bij de natuurwinkel, toko of bij 'je mannetje op de markt'. Denk aan stukjes ananas, papaya, mango, gember, aardbei, cranberry, appel, etc. 's Ochtends als 'opleuker' door je bordje pap, en 's avonds de finishing touch voor je (Oosterse) maaltijd.


Gedroogde paprika's:
Te koop bij de Turkse winkel. Ze zijn aan een koord geregen en verpakt in een plastic zak.
Zie recept: Rijst met paprika-curry en cashewnoten

Gedroogde tomaat:
Bij de Turkse super of de supermarkt. Vrij sterke smaak en vrij taai. Koop de droge versie. Die in olie is heerlijk, maar qua gewicht alleen geschikt voor thuis. 
Bij winkels van 'Dille & Kamille' verkopen ze hele luxe versies. Hou je hierbij wel aan de hoeveelheden zoals vermeld op de verpakking, anders wordt je maaltijd veel te zout.

Gedroogde ui:
Er zijn twee soorten: bij de Turkse winkel kun je zakken gedroogde ui vinden die door weken in water weer ui-achtig worden. De toko en de supermarkt verkopen gedroogde gebakken ui (bawang goreng). Dit is een prima smaakmaker voor Oosters-achtige gerechten die ook nog eens veel wandelcalorieën bevat.

Havermout
Te vinden in het ontbijtschap van de supermarkt.  

Kaaspoeder
Handig voor over pasta en risotto. Kaaspoeder vindt je in kleine zakjes of rode bussen in het kaasschap van de supermarkt. Het kan best een tijdje zonder koelkast, als je het maar niet te lang in de volle zon laat liggen. Eigenlijk is het lang niet zo lekker als echte kaas, maar na een paar dagen lopen smaakt et echt fantastisch. Neem voldoende mee.

Kikkererwtenmeel:
Te gebruiken als lichtgewicht-vervanger voor ei als je pannenkoeken bakt. Om een ei te vervangen ongeveer 2 eetlepels kikkererwtenmeel toevoegen. Je proeft het wel een beetje maar het smaakt lang niet slecht. Te koop in natuurwinkels.

Klop-Klop:
Lichtgewicht vervanger van slagroom.
Zie recepten:
Wafels met slagroom en dadels
Tiramisu
Bounty-toetje

Kokosmelkpoeder:
Te koop bij de toko. Of kokosvet, inderdaad lekker vet! Maar dat is juist goed op wandelvakantie.
Zie recept: Rijst met paprika-curry en cashewnoten

Kruiden
Peper, zout, kaneel, kerrie etc. zijn ook op een brander noodzakelijk voor lekker eten. Bedenk van tevoren wat en hoeveel je wilt meenemen. met name zout is belangrijk, want dat zweet je uit. Zoek iemand die in een laboratorium werkt en vraag of die reageerbuisjes wil meenemen. Daarin kun je je kruiden makkelijk meenemen.

Melkpoeder:
Handig voor het (havermout-)ontbijt of in de Klop-Klop. Veel mensen vinden volle melkpoeder lekkerder dan magere melkpoeder. Volle melkpoeder is te vinden in toko's en Turkse winkels, in een geel blik van het merk 'Nido'. Magere melkpoeder vindt je in de supermarkt in in een geel doosje met de naam 'Elk'.

Muesli/cruesli
Heeft niet de voorkeur bij trektochten, omdat het zwaarder is dan pap. Reken op 100-125 gram meusli per persoon, per dag, waarbij creusli als voordeel heeft dat er meer suiker en dus meer calorien in zitten. Bovendien is het bijna overal te krijgen, dus ook in kleine bergdorpjes onderweg.

Pindasaus:
In poedervorm bij de supermarkt of bij de toko. Smaakmaker voor elke Oosters-achtige maaltijd, maar bevat ook nog eens veel voedingsstoffen. 

Polenta
Een soort maismeel dat je tot pap kan koken. Polenta kan zowel hartig als zoet bereid worden. Voor een zoet voorbeeld kun je kijken bij de variant met walnoten in esdoornsiroop. Polenta kun je kopen bij de beter gesorteerde supermarkten en Mediterrane winkels.

Soep- en sauspoeder:
Te krijgen bij elke supermarkt, ook midden in de rimboe. Van soeppoeder kun je ook prima saus maken.  

Soja
In grote en kleine brokken/stukjes verkrijgbaar bij de natuurwinkel en de toko. Zo'n 15 minuten laten wellen in warm water, met een kruidenmengsel of een bouillonblokje. Daarna afgieten. Vervolgens kun je het verwerken in de saus/maaltijd. Je kunt de stukjes soja ook meteen meekoken met bijvoorbeeld de rijst.

Sojamelkpoeder
Handig voor de veganisten en mensen met een zuivel-allergie. Is te koop bij de toko. Sojamelkpoeder is vaak al gezoet, dus je hoeft geen extra suiker meer toe te voegen!

Verse knoflook:
Maakt dat al het gedroogde eten toch een beetje vers smaakt.