zaterdag 5 november 2016

zelfgebakken hartkeks

Het is natuurlijk reuze makkelijk om je hartkeks gewoon in de buitensportwinkel te kopen. Maar zelf maken is veel toffer natuurlijk!

Voor wat meer officiële instructies en inspiratie kun je hier kijken: 
Temperaturen zijn in Fahrenheit (350F is ca 180C)

Ingrediënten:
  • bloem
  • water
  • zout
  • olie
optionele extra's:
  • notengehakt
  • kruiden 


Simpel gezegd komt het hier op neer: 
  • circa 7 delen bloem, 1 deel water, klein beetje zout en wat olie mengen tot een net niet plakkerige bal. De hoeveelheid water die je hiervoor nodig hebt, varieert bij mij in de praktijk nogal. Mijn advies is dan ook om goed naar het deeg te kijken en de hoeveelheid water aan te passen aan de structuur van je deeg. 
  • Van het deeg maak je een platte lap. Hier snij je vierkantjes uit. Met een vork prik je gaatjes in je koekjes. 
  • Bak de hartkeks langzaam gaar in de oven. Ik bak ze op iets lagere temperatuur dan in de linkjes, op ca 125 graden C. 
  • elk halfuur (of reclameblok als je tv zit te kijken) keer je ze om, totdat ze hard zijn.
Wanneer je er wat meer olie door doet, blijven ze iets zachter. Nadeel is dan weer dat ze wat eerder muf worden.


Meestal bak ik ze in de volgende varianten:
  • De bloem voor maximaal 1/3e vervangen door notengehakt. De hartkeks blijven dan ook wat zachter.
  • Wat kruiden toevoegen aan het deeg, zoals oregano, Provençaalse kruiden, bruschettakruiden of gemalen komijn. 

Succes! We zijn benieuwd naar jullie ervaringen, verbeteringen en aanvullingen! Heb je een lekkere variant gemaakt, deel hem dan hieronder in de opmerkingen!

Recept van: Henco

1 opmerking:

  1. Zojuist de keks gebakken.
    Een makkelijk en vlug proces, maar de keks zijn zonder smaakmakers erg saai. Dus wat nootjes of gedroogd fruit lijkt me niet overbodig

    BeantwoordenVerwijderen