donderdag 23 januari 2020

Vegetarische mantı met yoghurt-muntsaus en pittige olie

Mantı (met zo’n i zonder puntje) is een Turkse versie van ravioli. Vreselijk veel werk om zelf te
maken, maar gelukkig ook gedroogd te koop Ook in Nederland (bij supermarkt Plus) en met
vegetarische vulling. En nog veel sneller gaar dan ravioli of tortellini ook. De tweede innovatie is de
yoghurt-muntsaus met gedroogde munt, knoflookpoeder en yoghurtpoeder (!). En ten slotte een
pittige olie met pul biber (gedroogde chilivlokken).


Voor drie personen:
  •  400 g gedroogde mantı (Plus verkoopt vegetarische mantı van het merk Harika. Op het etiket staat EV MANTISI / Türkische Ravioli. Een zak van 400 g voor een euro)
  • 200 ml kishk (poederyoghurt met bulgur, bedoeld als ontbijt, maar ideaal als instantyoghurt. Bijvoorbeeld Local Kishk van het merk Algota, 3 euro voor 500g)
  • 50 ml gedroogde munt
  • een flinke theelepel knoflookpoeder
  • 90 g zonnebloemolie
  • Twee theelepels pul biber (gedroogde chilivlokken, bij een mediterrane supermarkt koop je ze in een zakje veel goedkoper dan de potjes van Verstegen bij bijvoorbeeld de AH)
  • Eventueel nog gedroogde paddenstoelen (toko) of kruiden/groenten, mijn favoriet zijn die van Ferdows Nab uit Iran, met bijvoorbeeld prei, peterselie, koriander en dille. Te koop bij de mediterrane supermarkt.

Voorbereiding (thuis):
Meng de kishk, munt en knoflook in een bakje/potje met schroefdeksel van 250 ml. Meng de pul biber met de olie in een wijdhalsflesje van 100 ml. Zo kan de smaak van de pepers goed in de olie trekken.

Bereiding:
Breng 2 liter water aan de kook. Doe de gedroogde groenten en paddenstoelen (in stukjes gebroken) in een trog, schenk er kokend water bij tot ze onder staan en laat ze wellen.

Doe het kishk-munt-knoflookmengsel in een andere trog, schenk de trog tot de rand vol kokend water (in totaal dus iets van 800 ml) terwijl je roert met een lepel. Zet apart.

Doe de mantı in het overgebleven water en kook 5-10 minuten.

Serveren:
Giet de mantı af als die gaar is en verdeel over de borden/troggen. Roer er de groenten en paddenstoelen door. Schenk er de yoghurtsaus over. En dan ten slotte de pittige olie.Geen opmerkingen:

Een reactie posten