Ingrediƫnten voor 8 stuks:
- 300 gram rabarber, in stukken van 2cm
- 50 gram kristalsuiker
- 125 gram roomboter
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 4 eetlepels golden syrup/honing/keukenstroop
- snuf zout
- 1 theelepels vanille-extract
- 250 gram – liefst grove – havermout
Breng de rabarber met de kristalsuiker in een pan met een heel klein beetje water aan de kook. Kook zachtjes, 8-10 min. tot de rabarber zacht wordt, maar niet helemaal kapot. Draai het vuur uit.
Smelt al roerende de boter, basterdsuiker, golden syrup, snuf zout en het vanille-extract in een steelpan tot de suiker is opgelost. Draai het vuur uit en roer de havermout erdoor.
Bekleed een rechthoekige bakvorm (15 x 20cm) met bakpapier en druk tweederde van het havermoutmengsel over de bodem uit, druk goed aan met de achterkant van een lepel.
Laat de rabarber in een zeef goed uitlekken. Druk het vocht er goed uit. Verdeel de rabarber over de havermout in de bakvorm en dek het af met de rest van het havermoutmengsel. Druk dat opnieuw goed aan.
Bak de koek 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180℃ of tot ze goudbruin is.
Laat volledig afkoelen. Flapjacks worden pas stevig als ze afkoelen, dus til ze aan het bakpapier uit de vorm, snijd ze in gelijke stukken als ze nog een beetje warm zijn. Laat ze dan helemaal afkoelen voor het uitserveren.
Ze zijn goed houdbaar in een afgesloten trommel, maar je kunt ze ook invriezen en er af en toe eentje ontdooien als je op avontuur gaat.
Recept van Roos, maar eigenlijk van Yvette van Boven
Geen opmerkingen:
Een reactie posten